Friday, 31 December 2010

epy new year all:)

tinggal bpe minit je lg nk masuk 2011..
meaning,2010 pun berlalu pergi dgn begitu je..
sedar x sedar,dah bnyk bnd kite wat...
cume kite je x prasan betul ke x ape yg kite wat tu...

try la korg,boleh ke korg igt setepek-setepek pe yg korg dah wat tahun ni?
xleh an?len la kalo korg ade diari harian korg...everyday,ape yg jadi korg catat an..so,kalo imbas2 blk,kadang2 kite gelak,kadang2 kite senyum sendiri,yela dah bnd yg jadi tu sweet an...hahaha..haihh...tp ade gak kadang2 yg marah abes2 kat diari tu..pastu bile bce blk,alahai,bnd cmni pun aku nk marah2..hahah...tp aku rase certain jela org cmtu skang...aku x taw la girls..cz girls ni,secret diorg bnyk...bnyk sgt..n x cukup kalo nk citer kat sorg kwn je....bile dah bercerite,still rse x cukup lg..myb ade yg x abes diorg citer an..hohoho...so nk x nk,bukak diari,luah abes2...:)

kalo boys la,aku rase,jarang sgt kot yg ade diari ni...diorg lg biase pendam,simpan,...ade je yg aku tgk story ngn mmb2 rapat..tu pun kalo boleh caye la..tp untuk aku,kwn sume sme rate laa...xleh rapat sgt,xleh teruk sgt hubungan..fair and square...bru la senang sikit hati...hohoho..tu care aku la...tp kalo bende2 yg dah sampai tahap bengang nk mmpos,kene la gak story2 ngn kwn...cz ngn spe lg nk mnx pendapat..ye x?

so tahun 2010...mcm2 bnd la jd...aku dah berjaya setelkan tahun 1 aku sebagai budak medic dengan jayenye...pastu dpt MARA...alhamdulillah untuk kali kedua..syukur sgt2...pastu blk malaysia...jmp blk family..raye kat malaysia..uhhh!..bpk heaven...yg laen ape je aku wat tahun 2010 ni.?hmm..blaja blaja blaja,men bola men bola, pastu tgk bola,world cup lg,epl lak...hahaha..pastu kuar jln..paling koman pun City Star...hahaha..dats all yg aku wat...
betul ade certain mmb aku ckp, blaja medic,abes la life teenage ko...kahkahkah..bile dah lme2,a'ah,terase gak,cam tade life gak ar..stuuuuuudy sepanjang mase..huhh!kalo bosan gak,seb abek de Mr. MArzuq n Mr.Eimad..paling koman leh men dota sampai subuh..kuikuikui..

and lastly,to the women that i love the most, Izati Syakirin..thanx for make this year,ememm..myb not all but so far bcz sure we did fight rite?hahah..,but syg,i really njoy this year with u..thnx syg...really love u..thnx for all the support,the warmness and the kind of love u had gave me ya...i really love u..

epy new year all
:)

Sunday, 26 December 2010

alex lagi

sweeden 1 : how old r u?

aku : 20..my sister and ainol, 19..

sweeden 2 : owhh..its around our grandchildren's child..

aku : what?ur grandchildren's child?

sweeden 2 : ya..they are around ur ages..23,24...

aku : how old are u?u not 60?

sweeden 1 : 60?haha..i'm 78..and my wife 80 this year..:)

aku : haaaa??

both of them laugh..

act,baru2 ni aku gerak ngn adik ak ngn ainol g alex lg..setelkn urusan invoice MARA...so nk jadikan citer, ari jumaat ritu kitorg setel dalam pukul 9.30 kat umah MARA...aihh..kalo nk blk zagzig awal2,bukan ade faedah pun..so ainol kate nk tunggu mmb die BO..

emm..so kitorg terpikir la satu tempat yg kitorg x pegi lg kat Alex ni...ROMAN THEATRE..
hoho...bukan kat Italy taw..kat Alex ni je pun...boleh la mcm kat Italy gak..huk3...tp korg jgn kecewa sgt la...sbb tade ape pun..cume bnyk bekas2 runtuhan bangunan,auditorium,pastu ade la moneumen2 yang smart and lawa...so,kitorg pun abeskn dlm sejam lebih kat situ..

terjumpe la sepasang kapel mat saleh ni..pergghh..dah tua..myb cuti honeymoon la an...yela..dah tade pe nk wat..melancong la..kitorg nk minx diorg tlg tgkp an pic untuk kitorg bertiga...sekali borak punya borak ade la dlm setengah jam...haha..sonok2 bile ade mat saleh yg puji Malaysia..mst kuar nme mahathir gak..Malaysia?oo..mahathir2...Mahathir mmg feymes..tp plg aku agak shocked nyer,bile time tny umo diorg..seriously, aku bajet dalam area 50-60 camtu..sekali umo si pompuan 80!yg laki tu 78!haha...cukup sonok diorg bercuti naik cruise dari Barcelono,pulau cecille,athens and pagi tu diorg sampai Alexandria..

pastu die ckp la,t bile kitorg dah tua,g la jln2 cmtu gak..make ur marriage more sweet no matter how old are u..hoho..insya Allah..kalo de rezeki dlm umo 60 tahun nnt,aku nk gerak gak ar nek cruise ngn rin..hihihi..insya Allah kalo panjang umo..ok rin?hahah

:)

bekas auditorium katenye

sedih je x bwk camera

rin,die ni yg ajak sye tgkp gmb
betul sye x tipu

oh damn!mate tertutp

bekas2 yg tinggal

mamnu' meaning xleh

runtuhan umah2 diorg zaman tu

haaa...ni la kapel org sweeden tu...sumpah x mcm 80 dowh

:)

Tuesday, 21 December 2010

ragam politik zagzig

pekerja hotel 1 : hak masing2 dowh..tp dah mmg aku xmo undi die..sukati la..ak dah nmpk..so aku taw..tp x bermakne die x bgus..bgus...tp cume dah kite xnk..x boleh pakse.

pekerje hotel 2 : aku lg la kompom2 xnk..haihh..xde ke calon yg mcm kepala kite ni sikit..?

pekerje hotel 1 : hotak ko..kalo kepala mcm kite,pgg persatuan yg besar, alamat kene snipe la ngn ustaz.

pekerje hotel 2 : laa..asal pulak?x semestinye kite kene dpt pemimpin yg ke arah fikrah fikrah fikrah semata-mata.ye..mmg bgus..Islam..kite sebagai umat Islam sendiri kene support..tp x semestinye kalo aku jd pengerusi aku xleh menyebarkan dakyah Islam tu..jahil la aku camtu.

pekerje hotel 1 : dah tu asal ko xnk bertanding??!aku taw ko boleh dowh...asal la ko xnk bertanding??aisshh!!geram lak ak..aku dah lme tunggu calon cam ko,ko taw x

pekerje hotel 2 : .....

pekerja hotel 1 : tapela..tahun dpn kite tanding nk?mne taw kite leh bwk kalo mng.

pekerje hotel 2 : ok tahun dpn!!

Sunday, 19 December 2010

kawan ker haiwan?

jolie : eh2,lawanye baju ni?kan nini?lawa kn?

nini : yup2..eh..beli la jolie...pastu leh kuar ngn amir..mst die suke tgk ko..:)

jolie : yeke?hihi..ok2..aku nk beli la..mst amir syg aku lebih lg pasni

nini : tp kan jolie,bek ko try carik kat tmpt section lg dowh..kite lom abes round lg ni.

jolie : ermm..tp yg ni lawa la nini.

nini : caye ckp aku.mst ade lawa lg kat bhgian lain.jom

jolie : hmm..ok

........

nini : jolie!mak aku dah sampai la..die suroh kite gerak skang!aduh..

jolie : haaa?aunty dah sampai ker?alaa..nini..sempat x kite g beli jap?

nini : aduh jolie..hmm..u knw my mum ryte..sory fren..lets go

jolie : ermm..ok

........

jolie : amir..amir suke x kalo jolie pakai bju ni?tgk la pic dlm phone i ni mir

amir: mne2..waaa..lawanye..mst manis kalo jolie pakai..:)

jolie : yeaaa! i dah agak dah u mst suke..thnx syg

amir: npe x pakai?dah beli lom?

jolie : tula pasal, i mmg nk beli dah, tp x sempay ritu..weekend ni i g blk ngn nini.i beli la

amir: nini lg..u ni kalo x ngn nini skali x boleh ker?

jolie : laa mir..u jeles ker?:p

amir: bukan la...kite ni kwn jgn rapat2 sgt..i knl sgt girls ni.ngaku besties,tp last2,bertumbuk.

jolie : ishh u ni..nini tu dah umpama adk i ok..dah2..abaikan..kite nk g cafe x mkn?

amir: boleh gak.jom la.i pun dah kebulur ni.

.......

amir: hai nini, faris! waaa..bukan men lg suap2 eh

nini : ehh2?amir...u sorg je ker?

amir: xla..i ngn jolie ni..ehh?mne jolie ni?

nini : u ngn jolie??mne jolie???

amir: eh,mne jolie ni?td die yg ajak mkn.hmm.

amir: eh nini.npe bju yg u pakai ni sme dgn baju yg jolie nk beli?

nini : eh?jolie nk beli ker?laaa..kalo i taw,tade i amek..i skali tgk terus i jatuh cinta taw

amir: ooo..haaa..ok la korg..njoy la mkn eh.i nk g kuliah dah..bye

.......

amir: jolie,jgn amek hati k.

jolie : eh,amek hati ape pulak ni mir?haha..u ni ade2 jerla

amir: jolie plz..i taw u sedih..i taw u mmg nk beli bju tu an..pastu mst nini sengaje carik helah supaye u x beli an?

jolie : tapela mir.biarla.myb nini suke bju tu kot..faris pun mst suke..bju tu lawa.

amir: jolie2..npe u mst nk backup jugak die tu?sedangkn u dah taw perangai die cmne

jolie : amir plz..plz mir..i xnk hubungan i dgn nini putus..i xnk mir..

amir: but y??i x fhm la

jolie : mir..biar la org len nkk amek kesempatan kat i ker,i x kesah..jnji kwn i x tinggal i

amir: hmm..ok la kalo u fikir cmtu..tp kalo i la,tu kawan ker,haiwan?


Wednesday, 15 December 2010

ohh tidakk..tahinyerr..:(:(;(

okay tajuk cam best an?

oryte so lets move on to the story..


9 NOV 10
dr. rania : so uols need to study ok..remmber nxt week on wednesday is ur premidterm exm..dun disappoint me like uols did before this..not studying(sambil wat gaye mengeluh sikit)..
ramai2 : OK DOCTOR..we'll do the best..
haikal : arghh..minggu depan anatomy..arghhh!
is :haihh..camne nih?nk amek zakat lagi..study lg..
salam : Burn..bola ptg ni turun..
marzuq : elo burn..aku dtg taw mlm ni..study2 (OK MAR!niat lain..hehehe)
lain2 : upate status fb and ym masing pasal anat anat anat
aku : ahhh...hmm..ok jom mule study

10 and 11 NOV 10
cuti 2 hari...
cuti digunakan sebaik mungkin...yezzaaa!!..komon frens!!study3!..
muke kawan2 lesu menghadap buku head and neck yg sedia tebal...ade yg tertidur sambil meleleh air liur..myb air liur tu boleh resap ape yg die bce td kot...ade kwn2 yg menyanyi lagu dangdut dlm toilet..myb lagu dangdut boleh lepas tension exm kot...ade kwn2 yg kuar menikmati kesejukan dinihari tanpa pakai winter kot..nak test body kuat ke x kot..tapi ape2 pun,semua org tension ngn exam anatomy yg bakal menjelang..

12 NOV 10
cam biase bagun pagi..class jgn tinggal..x baik...oryte setel class...blk umah..usha laptop sikit..

BUZZ!!

cam biase ym dari salam..

burn bola petang ni..ok salam..thnx bgtaw.

tapela..korban sikit tagih bola...t mlm penat x dpt blaja..hasyip lain la..katenye die main bola ptg2 pun boleh study lg mlm2...hmmm..jelesnye ngn hasyip..

ok mlm pun study...sambil tu ym ngn bby and ali...setel..chat sikit2 ngn sayangku bucuk...ok sayang fhm sye nk exm..thnx awk..:)

truutt trruutt...elo burn..emmm..ko watpe?
aku bru je setel bce anat ni marzuq?ko dah abes study lom?
dah..aku ok jer..ermm
yela2..jomla tgk MU lwn..
yess..lets rock the nyte beb!

oryte MU mng..puas hati..walaupun mencarik cafe..cam haram sume penuh..seb baek de cafe haram kat ujung qomiyah..hahaha

uwaargghh!...
hmm..ok dah boleh tido...tinggal 3 hari lg...insya Allah boleh

13 NOV 10
fuhh..2 hari lg exm..aihhh..dah ready betul ker ni?
hmm..hope so..mandibular nerve dah hafal..branch2 pun aku hafal..amek ko..maxillary artery setel...muscle of the mouth pun aku hafal weh!!
hahah..cam x caye lak...levator superioris labii alaque nasii..haaa..amek ko..baru 1..lg 8 kot..tp bukan la nk belagak..jz bangge ngn diri sendiri..ok pape pun study lg mlm ni..mantap mantap mantopkn lg...insya Allah boleh...

14 NOV 10
class dah mule kurang org..19 org jer?hmm..myb study anat abes2 kat umah kot..tape la...aku pun bukannye study pe yg doc anat ajar...aku hafal scalp...aku bce face...aku bebel sorg2 sebelah haikal..kah3..pastu terlentok jap...almaklum lahh..study sampai larut mlm..kih3..

blk umah..cam biase usha net sikit..usha kwn2 sikit...tgk fb pakandak..walawei..rajin on9 yer..hehehe....mlm ni chat ngn sayangku bucuk2 sikit..sambil2 tu tgk blk pe yg penting2..oryte nice..k rin..doakn sye k untuk esok..syg kmu..abg..ibu abah wish korg gudluck..all da best..k thnx gak ali n bby...

ok tido.

15 NOV 10
fuhh..exm siot arini..ok pakai smart2 arh rini...wangi2 sikit..oryte setel..azuar dah g class dulu..aku g lambat sikit..hehehe..

truut truuutt..
abg..imarah kak ngah terbakar...abes tade tmpt nk stay...
HAAA!!umah ko terbakar
tadela bwh jer...
korg ok x?
ok je..xde kemalangan jiwa..
phew..bapak cuak dgr...
abg mayb exm postpone minggu dpn
HAAAAAAAA!!!!???


wat the heck?
arghhhh.
xkn pasal ni pun postpone...
pnt2..aduhh..baru nk relx2 pas abes exm..
hmm..pape pun..kwn2 dari imarah hijau bersame adk tercinta,bertabah la yer..







Saturday, 11 December 2010

exam awal?wat the heck

angin dentam dentum pukul pintu kat beranda...sejuk lagi..terase abes sampai tulang belakang...usha sikit phone...8.45 pgi..hoho..awal lagi...sejuk lak tu..sedap tul layan tido sejuk2 ni..kalo kat mesia la...kalo hujan tu, fuhhh..mmg x g prep ar kalo kat skolah...yahoo!

sedap kot tido ni...dah tu time sejuk2 ni...hahaha..tapi aku ni gile gak la..lupe kot exam rabu ni...hoh!..haih,,,asal la Prof Anatomy nk wat exam awal2..hmmm...tah la...dah la head and neck aku,ko blaja x ni abu oi...hoho..blaja kot..tp time doc nk tny untuk test jela...ceit...mne peginye semangat aku time first year dulu...dulu elok je..mlm2 kompom ulang dulu pe yg blaja kat lecture b4 wat bende lain..sem ni?arghhh!!..setan ni payah tol nk chow..

tp ape2 pun,aku yakin insya Allah..dengan mse yg diberikan,aku akn cube lakukan yg terbaik...Ibu Abah and adik2..doakn abg ngn angah k next wednesday mid term exam...Insya Allah kami boleh wat..25 carry marks...actually,x fhm gak npe die nk wat exm awal2 ni...tapi kalo kite pikir positif balik,at least, tade la budak2 ni leka an..cehh padahal ckp kat diri sendiri..x sedor diri betul yop ni...tapi betul la...bagus diorg nk wat bnyk exm...biar bdk2 cam aku ni tumpu buku je...tade nk focus bnde lain sgt...

well, Thnx Doctor Rania..I promise I'll not dissapointed u this time..insya Allah..

=)

Tuesday, 7 December 2010

the last 3 damn weeks

dah 3 minggu x jenguk blog ni...pe boleh wat...bnyk bnd dah curik mse aku...sungguh aku x bengang..niat dlm hati ikhlas nk tlg, tp dah jd mcm2 an,bengang la gak lme2...

untuk aku la..kite ni kalo bekerje,kompom2 la kene fhm sesame sendiri...kalo ni ssh kite tlg sini,kalo sne tlg sne..tp pe yg aku nmpk pulak..kalo sini ssh kite tibai sini..kalo sane ssh kite kite tibai sne blk..sampai bile nk maju?

sepanjang aku bekerje untuk org, dari sekolah sampai la ke matrik..bende2 lg besar and mega aku leh uruskn ngn baik...ok aku setuju cikgu turut tlg sme so dats y sume projek menjadi and alhamdulillah berjaya...tp kat matrik,kami Majlis Tertinggi gak yg uruskn sume dgn pertolongan ajk2 bawah yg sgt baik dan memahami..nah..baru la setel aku rase..and kite wat kerje pun senang je hati...

ak x niat nk salahkn spe2 tp aku sendiri terguris...kite diambil bekerje untuk menjayakn projek dan seterusnye untuk bekerje di projek2 akan dtg..wehh..kalo dah x sonok untuk kerje yg first, leh ke plak uruskn next2 projek?dah tu org2 ko, mcm org len minat jer...haihh..ntah la...

dari seronok jd hambar..dari hambar timbul sedikit demi sedikit niat kebencian...x semua..tp segelintir...lps ni tgk la..kalo betul2 diperlukan,insya Allah akn tlg..tp kalo x,maaf ye cik...sye pun bnyk gak bnde lain sye nk uruskn.

Saturday, 20 November 2010

8.15 PAGI

dah mule class blk rini..

tp ko bgn kul bpe ari ni labu??

8 SUKU NGOK!!

CPT SIAP!!


AARRGGGHHH!!!!

Wednesday, 17 November 2010

BERITA GEMPAR!

haha..tade gempar mne pun..tapi sje nk wat havoc sikit..

PAK ANDAK AKU DAH ADE FACEBOOK!

huhuhu..sje je nk celoteh2 kat sini..pakndak aku ni dulu time aku asyik dok bz ngn frenster dlm area 2005, pastu myspace lg dlm area2 tahun cmtu gak,pakndak ak ni slalu suwoh aku tinggalkn bende2 tu sume. xde paedah katenye..lagi bgus berblogging cam die...huhuhu..

aku x mampu ckp ape time tu sbb mmg aku x minat..yela..nk tulis ape dlm blog tu an..haha..then,aku pun still tros men bnd2 ni sampai la jmp facebook lak..bile dah de fb,aku lak yg try ajak pakndak try bende ni..huhu..igt lg aku, mati2 pakndak kate die tamo men fb..hihihi..klaka gak bile pikir2 blk..

tp ape2 pun,tahniah pakndak cz dah de account fb sendiri...senang la pasni kite nk cntct2..sye bukan pe..mmg ni tujuan sye gune fb dari dulu..mmg mudah kite carik kwn2 lme kite blk..mmg mudah kite nk cntct ngn org sekeliling...ok pakndak..n mesti pakndak pun dah nmpk an..hehehe

oryte..so,pasni kite akn slalu jmp kat fb plak la yek..:)

ps:pada kwn2 yg nk mengenali pak andak aku ni, jgn la malu2 yek..


=)

Monday, 15 November 2010

aidiladha

munirah and me
wishing all my family and frens in Malaysia
Happy Aidiladha to all


hmmm....time2 cmni mesti dah mule rase sedih..dah 2 tahun sambut raye haji kat negeri org...

bile terigt blk zaman muda2 dulu,haihh..rindunya..raye kat kg..jumpa uwan..atok...pak2 sedara..belah abah and belah ibu...rindu sgt...adk2..hmm..baby..ali..awe...korg raye leklok k kat mesia tu...raye ngn ibu,abah..

my beloved family..
really miss u mom..and also not to forget u dad...almost every nyte i dreamt about u guys...love u guys soo much...thnx 4 all the things that u guys had done for me k...baby..this coming hols is not the time to play around ya...do not forget this..SPM k nxt year..u need to strive for the best..ok...ali...i really hope that u can stay put at home and dont be a naughty boy...hawa need ur guidance..math..bm..bi...science..u still got those in ur mind ryte...?so,teach her okay...the best that u can do...and hawa...plz plz plz forget bout ur dolls...only for this holiday...study with ali..every nyte...and dont cry really often this time k little sis..=)

pastu bile blk kg nnt,kem salam abg ngn angah sme atok and uwan yer...maksu paksu and ahmad,maklag ngn kak long,kak jie and id...pakngah makngah..nabil and kak nurul..pak long sekeluarga..paktih and maktih..said, ain, adah and aim...and sume2 la yg kat area tampin...opss..lupe moyang kesayangan juga yer...igt k baby..ko je yg abg leh harapkan kem slm k..:)

pastu yg kat kL lg..firstly kem slam sme atok and uwan yer...then pak ngah and mak ngah kat sentul...athirah, umar, kak lang and usman..pak anjang ngn mak anjang..iti, firdaus, nadia and faiz..pak tam ngn mktam..sarah and hajar ngn the Three Hadi's..pak ndak and mak ndak kat damansara..nisa, izzah and danish si hensem..paktih and maktih pun kat damansara..aishah and syahir yg gile pokemon..and lastly pakcik and makcik kat subang..aiman and farah yasmin...yang ni abg mnx ali..ali tlg k kem slm kat sume ok...:)

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA SUME

SALAM DARI PERANTAUN

=)


Saturday, 13 November 2010

kepuasan

puas...

puas......

puaass......!!!!!!!!!!!

aa..jgn mikir bende lain pulak yer pembace...

actually, team aku menang semalam futsal inter sc!!!
team yg diberi nme SYRIA or kalo ahli2 kami menggelar diri ex abe menang dengan kejayaan gemilang...pemilik kelab ex abe, Sheikhul Hakim Suhimin mmg bijak dengan meneruskn perjuangannya sebagai seorang pemilik kelab.

pembelian berbaloi Karl The Kuskus Stinger dari kelab ex cop sgt berbaloi kerana tanpa kaki padunya yg mengambil sepakan penalti untuk penentuan ke final dan juga tendangan kemenangan,kami tidak mungkin menyarung Gold Medal di leher..aku yg bermain sebagai defender seperti The Citadel Of Salladin Al-Ayyubi(mule2 syahmi letak striker tapi x yakin pulak kalo lwn team gempak nnt) cukup berpuas hati dengan aksiku dengan assist 1 gol untuk Ainol ketika berlawan dengan team hebat Karf Zend dimana player mereka terdiri daripada player2 Zagazig sendiri seperti Nadhar,Parot,Tobey.Aku cukup puas hati menang ngn team Parot..kikiki..sori Parot..:)

ex abe ternyata menyerlah kerana menang 2 kali dan seri sekali tanpa bolos seterusnya menjadi juara kumpulan...keeper kami, Golden Hand Abdussalam yang bermain seperti Friedel (baru tgk man u lwn villa, mcm salam gak ar friedel tu) ternyata bermain dengan bagus sekali dan memuaskan hati pengurus kami,Encik Eimad, The Mourinho Apprentice yang berdiri penuh bersemangat dengan kata-kata bisanya untuk men'down'kan pihak lawan kami..syukran ya coach..

tidak dilupakan juga jaringan dari Ainol The One Who Should Be Fear Of and Syahmi The Freak Goal Scorer...WALAWEI!
player lain pun takut dtg rebut beb..kikiki...Super Styler Syakir yang bermain dengan penuh skill juga telah bermain dengan hebat sekali. Larian Syakir yang x ubah seperti seekor kuda yang kehausan air sgt2 memeningkan benteng lawan..tahniah syakir..

Gandingan Blazering Dragonmot Najhan and Dancing Phoenix Fifi, langsung tidak memberi peluang striker2 pihak lawan untuk menembus benteng kami..emm..ade sekali 2 kot..seb baik Salam yg maen mcm Friedel hebat..mata yg celik dan tangan yg lebar..hohoho..x bolos kot..

before we start the game..
warming up mates!


aku ngn Karl Kuskus
ready Karl!
Kasut kite dah sme tu!

S.S.S.
Super Styler Syakir
memang xleh lawan kome

the coach and the rival

Jgn la tgk je Syakir
tlg ler Ainol tu

Sumpah gempak Mr. Salam!
Penalty Saver!!

Nad ngah bwk bola..
time ni aku cilok tros bwk g dpn pastu assist Ainol..
agak bangga la..kuikuikui

aiseymen Blazziring Najhan..
terlepas tu..tape2..
ko dah bermain umpama seekor naga menjaga telurnya

Encik Eimad sedang berbincang strategi
THE ART OF WAR
menang kot
(dari kiri;Ainol,Encik Eimad,Syahmi dan Najhan)

nice 1 AInol!
kite ke final!!

marzuq and mily
thanx for the support guys!

mark Pesa tu baek2 dowh...
kalo gol nnt kite kalah
by the way,yg jersy german tu ak k
bukan Khedira

umpama seekor cenderawasih korea
memerhatikan bola dgn mata ayunya
long live FIFI!

Shoot leklok Syahmie
igt cmne ustaz Abe practise ko dulu

GREAT SAVE YOU AWESOME HANDSOME!!

The Last Breath of The Gol Medal.
Karl Kukus penalty shot!
What an unforgetable moment

The owner ; Sheikhul Hakim says
'A winner is someone who recognizes his God-given talents, works his tail off to develop them into skills, and uses these skills to accomplish his goals.'

Nice work team!

=)










Wednesday, 10 November 2010

Islam and modern science : part 1

Actually, dlm dunia ni, bnyk bnd yg kite x mmpu nk huraikn. Bermacam-macam jenis jawapan akn singgah kat dlm kepala ni. Tapi, aku yakin kite akan merase kepuasan kalo kite dpt huraikan.betul an?

Aku sgt tertarik dkt cerite-cerite mengenai saintis2 dunia yg non muslim, membuat kajian yg mendalam,kemudian mengaitkan buktinye dengan bnd yg telah lama diberikan kepada seluruh umat manusia.ya.tidak lain dan tidak bukan mukjizat nabi kita Nabi Muhammad S.A.W. iaitu Al-Quran Nulkarim.

Entri kali ini aku nk kongsi pasal DR. Keith L. Moore, seorang embryologist dari University of Toronto, Canada. Beliau telah menemui indahnya Islam ketika megkaji hubung kait antara embryology dengan kitab suci kita Al-Quran.

Sebelum memeluk Islam, Dr. Moore pernah bersama beberapa doktor pakar dibahagian Embryology membuat kajian mengenai kesahihan ayat-ayat Al-Quran yang dikaitkan dengan proses pembentukan bayi didalam didalam rahim ibu. Dr.Moore telah beranggapan bahawasanya Al-Quran telah mengatakan sesuatu yg salah dimana Al-Quran menyatakan didalam surah Al_Baqarah ayat ke 259.

'Lihatlah tulang-belulang itu,bagaimana Kami menyusunnya kembali,kemudian Kami
membalutnya dengan daging.'

Dalam perenggan terakhir ayat tersebut, Allah telah menyatakan bahawa tulang itu dijadikan dahulu kemudian dibalutnya dengan lapisan2 daging atau yang kita panggil otot. Dr. Moore dengan rakannya pula menyatakan setelah kajian2 yg dibuat bahawa muscle and the cartilages precursors of the bones ini tercipta dalam waktu yang sama,so, mcm mne Quran boleh menyatakan tulang dulu tercipta baru otot? tetapi Dr. Moore telah membuat kesimpulan bahawa Quran telah membuat kesilapan.Ini adalah kisah benar dan korg leh tgk kat sini.

Mungkin setelah beberapa tahun setelah kajian itu, Dr. Moore telah diberikan hidayah oleh Allah S.W.T. untuk mengkaji ilmu-ilmu kedoktoron yg ada pada beliau dengan ayat-ayat Al-Quran yang menceritakan tentang pembentukan bayi dalam rahim ibu.

Kali ini, Dr. Moore telah dibantu oleh Sheikh Abdul Majid Zendani, seorang professor Pengajian Islam dari King Abdul Aziz University, Jeddah , Arab Saudi. Sheikh Abdul Majid menolong Dr. Moore menterjemahkan ayat-ayat Al-Quran yang berkaitan dengan pengkajian beliau.

Ok..so, jom kite tgk hasil die.

'Dia menjadikan kamu alam perut ibumu kejadian demi kejadian dalam 3 kegelapan'
Surah Az-Zummar,6.

Dari ayat diatas, kegelapan yang dimaksudkan bukanlah alam gelap ke ape k. Korg jgn salah tafsir k. Dr. Moore telah mendapat jawapan dimana 3 lapisan kegelapan yang dimaksudkan ialah:
(l) the anterior abdominal wall = lapisan perut
(2) the uterine wall =lapisan rahim
(3) the amniochorionic membrane =placenta atau org panggil uri yg membalut bayi dalam rahim ibu

harap2 korg leh nmpk no 1,2,3 kat drawing bwh ni yg menunjukkan 3 lapisan seperti yang dinyatan dalam Al-Quran and setelah kajian dibuat,ternyata Al-Quran itu kalam yg benar.


'Kemudian Kami menjadikannya air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh'
Surah Al-Mu'minun,13.

Nutfah seperti yang disebut dalam ayat diatas ialah sperm atau spermatozoon,tetapi setelah dikaji dengan lebih mendalam ia dikaitkan dengan zygote yang kemudiannya divide menjadi blastocyst. Apabila sudah sampai tahap ini, ia akan melekat di tempat yang kukuh seperti yg dinyatakan dalam ayat diatas atau lebih specific lg uterus. Memang terbukti bahawa Al-Quran telah menceritakn kepada seluruh umat manusia tentang percambahan janin dalam perut ibu sejak lebih kuang 1400 tahun dahulu lagi. Allah 'Azim.

Sejak penemuan itu, hati Dr. Moore seperti telah dilimpahi dengan hidayah islam. Dia semakin teruja untuk mendalami lg kajiannya.

'Kemudian, air mani itu Kami jadikan ia alaqah'
Surah Al-Mu'minun,14.

Alaqah seperti yang disebutkan dalam ayat di atas adalah sesuatu bnd melekat yang menghisap darah atau lebih direct lg seperti lintah. Setelah kajian dibuat, memang terbukti, ketika kandungan berusia 7-25 hari, bentuk embrio itu memang x ubah seperti seekor lintah yang melekat pada uterus, menghisap darah ibu untuk dia meneruskan hidup.

Alaqah atau lintah

mudgha atau embrio yang baru berusia 7-25 hari.same an

Pastu Dr. Moore kaji sambungan ayat surah Al-Mu'minun tu mengenai proses kejadian tulang dan seterusnya otot yang menbalutinya. Memang terbukti bahawasanya Al-Quran ni mmg kalam Allah yang agung lagi mulia. Segala kebenaran ada padanya yang dimana kita manusia ni cetek sgt pengetahuan dalam diri. Sesungguhnya, Allah itu Maha Mengetahui apa yang kita x ketahui.

Dan mengikut cerita yang aku dengar from previous ceramah yang pernah aku hadiri, Dr.Keith L. Moore yang dahulunya org kuat jews, disaksikan oleh Sheikh Abdul Majid sendiri telah mengucap dua kalimah syahadah setelah melihat sendiri keajaiban yang ditemuinya dengan mengkaji kalam Allah yang indah lg benar ini.

Alhamdulillah. saya sebagai seorg muslim sendiri merasa cukup2 teruja dan berbangga dengan Dr. Moore dengan kajian-kajiannya.

Wallahhualam.



maybe i'll become an embrologist too one day.
who knows ayte?

=)

sejuk oo sejuk

rini dah nk masuk minggu kedua bulan november..tapi musim sejuk yg dinanti-nantikn x kunjung2 jugak..malam2 mmg la sejuk..time bgun subuh pun dah menggigil time amek wuduk...tp sejuk yg 'pure' nye lom rase2 lagi..

tahun lepas la, kalo x salah aku, akhir oktober aku dah mule tido pakai saratoga dah..saratoga ni selimut tebal yek..tp skang, masuk saratoga je, kul 12 kul 1 nnt mst rase panas blk..pastu bile nk tido blk pas subuh baru la menggigil-gigil.

emm..mayb betul kot..global warming yg melanda bumi skang ni cukup2 memberi kesan kat bumie mesir ni..kalo camni,aku tahun 5 nnt silap2 dah xde musim sejuk dah..ade kemungkinankah?
ishh..harap2,x la yer..cz ramai yg menunggu musim sejuk ni..especially dak2 first year yg baru je dtg bumi mesir ni..haaa..nak sgt musim sejuk yer..tgk la dah klimax t..nk tgk tahan ke x..hahha..xdela..joke je...tp untuk peringatan jgk la, pakaian kite musim sejuk nnt jagela jugak k..aku la,tahun lps,bape kali jatuh sakit..huhh..x tahan gile..maybe pasal aku kurus sgt pun effect gak.

so, tahun ni aku dah prepare dah untuk menghadapi musim sejuk ni demi mengelakkn aku jatuh sakit lg seperti tahun lps.dengan batuk x elok2.pleural stretch lg.diarrhea yg melampau2.cair je manjang feaces ak.GIT motility aku yg x stabil2...fuhh..Ya Allah..sihatkanlah tubuh badanku pada tahun ini Ya Allah..amin.

antara bende yg aku prepare sempena musim sejuk kali ini:

1.heater yg sedap mcm ustaz abe punya
sedap ke?nk beli yg seratus lebih pun terkial-kial..keh3..dpt yg mcm ni pun jadila labu
igt korg.untuk yg x tahan sejuk gile gaban tu,penting k bnd ni
kat bwh ni heater yg aku baru beli.ok la.




2.winter coat
biar berbulu lebat.jgn berbulu dada lebat.tahun lpsnye still elok.so anta dobi jela nnt.gmb bwh ni angkut net.akunyer lebih kurang cmni.bulu2 lebih sikit tapi kaler cekelat.



3.glove yg stylo mylo
stylo x penting.jnji x sakit tgn ko.
tp jgn wat lawak lak beli glove keeper taw.
yg bwah ni ak nyer.simple and steady.





4.scarf yg tebal
x perlu yg lawa2.jnji leh cover sejuk kat leher sudah.
tp jgn ikat mcm ikat tie k




5.ruski hot n spicy yg ummphh!
yaa..sgt penting untuk memberi kehangatan yg cukup.aku ade 3 pack.full 6 packet.nk jual x leh la ek.mmg kalo mkn ruski time sujuk ni,perghh..hot gile korg rase nnt.bukan terase diri tu hot k.tp kalo tade ruski,maggi kari pun dh cukup


6.hot choclate cadbury
owhh..terbaik dari ladang kalo minum time sejuk2 ni.minum time pekat.ahhhh.x sabar rasenye
tp x penting pun ni.sje je nk tambah2



7. lemak yg cukup
cukup ke?kurus lg je aku ni ngeng.aih.bajet nk jadi polar bear tp x mmpu.kan best kalo ade winter coat siap ngn lemak ngn bulu2 die.ahhh.jeles2
kpd korg yg dah ade lemak yg cukup,aku jeles ngn korg




=)

Monday, 8 November 2010

Bumi Cinta

Alhamdulillah..

usai sudah aku mengkhatamkn novel terbaru Habibburrahman yang popular dgn novel Ayat-ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih...terime kasih kepada Saudara Eimaduddin yg telah membeli dan membawanya dari Malaysia...sebuah novel yg untuk aku cukup2 memberikn impak yg besar dalam diri seseorg yg membacanya..bukan keseronokkan duniawi yang dicari tetapi ketenangan kepada Ilahi yang didambakn selama ini..aku cukup yakin pada mereka yang bnyk melakukan dosa selama nyawa masih belum berada dihujung tekak,kini akan lebih yakin bahawasanya Allah itu Maha Mengampun dan amat sayang akan hambanya x kira sebesar mana pun dosa yang dilakukannya.

mcm mne la kan kalo korg g belajar luar negara,belatar belakangkn ilmu agama yg kuat, serumah dengan pelacur class atasan. ???!

haaa..terkedu nk jwb...

dlm fikiran kite,mstla ssh org ni nk kawal sume bnd ni an..aurat,nafsu....fuhh..yela..kite org kuat agama...serumah ngn pelacur..mlm2 bwk blk lelaki semua..aurat die dlm rumah lg...belum lg pelacur tu sendiri dtg goda semua...tp si hero boleh mengelakkan semua bnd tu walaupun syaitan hampir2 meyesatkan dia. Subhanallah.

saranan kepada semua org,bce la BUMI CINTA..sgt best dan sgt2 mengubah diri kita yg sedia ada ini...Insya Allah.


=)



Saturday, 6 November 2010

Dear Big Cousin... My heartly wishes for your happy wedding life

Aaaaaaaaaaaaa!!!!!

tensionnye.....smlm dah selamat la berlansungnye akad nikah abg saudara aku yg sulung...arini,diorg akn bersanding lak...

Aaaaaaaaaaaaa!!!!!

aku nk tgk dowh!...x dpt pegi...huuuuu..ini kot dugaan org yg dok jaoh diperantauan...pasni mesti cousin2 laen lak yg akn kawin...mst aku x dpt pegi tgk gak..ohhhh tidak....mungkinkah sudah tersurat takdir begini...

hahahahha....tapela....bodo pe aku nk nanges2 x dpt pegi an...sepatutnye aku kene doakan diorg..
Dear Big Cousin... My heartly wishes for your happy wedding life


Mohammad Redza dan Nurul Huda

SELAMAT PENGANTIN BARU....semoga berbahagia hingga ke anak cucu yek..=)

saye dan munirah di sini sentiasa mendoakan kebahagiaan kalian berdua..amin...--:)

credit to ali sbb tolong kasi abg gmbr yek..hahaha



merpati dua sejoli

bagai irama dan lagu

Seumpama cinta Shah Jehan dan Mumtaz Mahal


Semoga menjadi seperti

Kesetiaan Adam terhadap Hawa,

Keteguhan cinta agung Zulaikha terhadap Yussuf,

Tingginya rasa sayang Muhammad kepada Khadijah.

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :
“ Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami-isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir "
- Ar-Rum : Ayat 21

ps: ish..bila la turn aku plak ni?hahahah





Wednesday, 3 November 2010

ape la...tu anak ko kot

balik je dari kuliah, azuar tny aku nk msk pe rini?..a'ahh..aku lupe lak yg lauk umah aku dah abes...hmmm..nk g mahatoh mcm dah jaoh je nk patah blk...haih..malas2..
mkn ayam la lg...dah 3 minggu aku mkn ayam masuk minggu ni..haihh...kalo ibu taw,mampos aku...

aku pun gerak la ke jln belakang salam di mana terletaknye kedai ayam yg biasenye budak2 yg dok area kampung salam ni beli ayam....azuar lak g beli barang2 runcit yg lain...

'salam ya mama..'

aku beri salam sambil melemparkan senyuman yg cukup manis kat mama jual ayam ni...untuk aku,mama ni lawa sgt..walaupun die jual ayam je, tp muke die mmg lawa..mata die hijau..mmg lawa la...

'waalaikumsalam..abu bakr?'

'aiwah'

hahah..mama ni dah igt nme aku seyh...leh la mintak ayam free pasni...

'firah ya mama..wahid bas..soghir'

translatenye,aku mnx ayam 1,kecik sudah ye mama...

'ok2'

aku pun duduk kat bangku yg mmg dah biase aku dok untuk tunggu sampai ayam siap..sambil tu aku tgk anak-anak mama main dpn aku..sorg laki sorg pompuan...yg pompuan tu dlm area 6 tahun agaknye..yg laki tu plak 3 tahun....sonok gak tgk diorg ni gurau2..yela..bdk kecik maen2kn...kdg2,klaka gak tgk...

tbe2, si kakak ni mule amek batu kecik2...pe lg, baling kat adk die ar...si adk laki ni lak elak2 lak...terpekik-pekik die elak balingan kakak die..aiseymen..ape aku nk buat ni...kalo ak suroh stop,mau aku lak yg kene baling batu...

ntah dari mne ntah tbe2 dtg sorg laki besar,die bukak selipar die tros lepuk2 muke si bdk pompuan...gile...kaget aku kjp time tu..x terkate ape2...spe laki ni tbe2 dtg nk pukul dak pompuan ni...dah tu,gune selipar lak tu...dah tu jgk,kat kepala lak tu!

haram tol..gile ke ape laki ni...

'abu bakr..khalas'

dah siap rupenye ayam aku...aku pun g la kat mama nk byr duit,..sambil tu mama dok ckp2 ngn laki yg pukul anak die tu..emmm....dari yg aku perhatikan perbualan diorg..ade kuar perkataan papa...ooo..suami die kot...tp walaupun ayah,xkn gune selipar lepuk anak kat kepala?ape la...tu anak ko kot....

aduhh..arab2..npe la pelik sgt korg ni...aku pun x fhm...payah den nk phmkn...

dah setel amek baki duit,aku pun gerak blk...mmg xkn lupe la kejadian td.....

Tuesday, 2 November 2010

???

haihh..nk masuk 3 minggu dah ni...

nafsu nk bce buku tu lom ade lg...

adoii...

asal jd cmni ni??

anyone...please help me......

Sunday, 31 October 2010

bur said



haihhhh..dah lme gak x memblogkn diri..terpikir gak blk bile mmb2 dah sound lme x update ni..yela...tade benda pun nk ckp..tp ok la..skang leh la mule blk story mory bnd2 yg berlaku kat sini..

so,2 hari lepas aku selamat la sampai ke destinasi Port Said or kalo diorg2 arab ni panggil Burr Said..medan membeli belah terfeymes mesir..agak la sbb org2 melayu je g sini nk beli winter coat and jumper sempena winter yg mendatang ni...benda2 tu kite leh dpt kat Port Said ni xdela mahal sgt,berpatutan la ..jgn la sme kan ngn org2 yg xleh pakai barang2 bundle ni pasal takut gatal2 ke nnt kan....

Kalo lokasi die lak,die kat utara egypt,barat Alex...untuk pengetahuan korg gak,Port Said ni permulaan untuk Terusan Suez yg feymes tu...so, mmg tmpat ni agak bersejarah la sbb bnyk war2 dah terjadi kat sini...sume pasal nk conquer Suez...kalo korg diri meghadap ke arah utara,haa, Greece la atas sane...tp jgn terpikir nk berenang lak yer...skang ni air laut sejuk...

plg utara skali Port Said

so,aku gerak ngn 17 mmb yg lain termasuk Dr. Bukhari sebagai musyriff kitorg...act nk gerak skali ngn first year punye jaulah(melancong),tp bas dah penuh...Dr. Bukhari lak mmg nk g ngn ahli SC diorg,so, kitorg pun gerak sendiri la dengan ilmu yg ade....dengan menaiki tremco yg berkelajuan 13o kilometer sejam,kami pun bertolak sharp kul 8.30....kalo tahun lps aku g nek bas,ade la 4 jam sampai..tp nek tremco ni,gile pe,kul 10.30 dah sampai...haram laju driver...

jeti Port Said ke Port Fuad

Port Said ni yg ak perhatikn xdela lawa sgt cam Alexandria...sme je tahap kotor die ngn cairo aku rase...sampah still merata...cmne la org2 sini leh ckp Port Said ni pusat pelancongan pun ak nek pelek...tp x kesah la an...yg penting barang2 die ok la....

Aku perhatikan ramai mmb2 yg mencarik jaket2 kulit..Pok Jat dpt angkut yg smart gile arh...suai la ngn die...dah mcm artis dah Pok Jat aku tgk...Azzuar, housemate aku bnyk gak beli jaket n winter coat...Haikal la paling artis abes...terase berdekatan ngn Kim Bum lak bile aku diri ngn Haikal bile die pakai winter coat die mlm tu..kehkehkeh..jgn mara ye haikal...bukan diorg ni je,tp kwn2 yg laen pun aku perhatikn muke puas gak la...hahahaha..

pok jat ngn leather die beli..hot


So, next tyme kite carik tmpt lain lg la yer..maybe ke area south egypt lak..diorg kate bnyk firaun2 nye makam kat area situ...:)




=)