Friday, 23 April 2010

All the Best!!


salam kepada semua....

tinggal 1 mngu lagi sebelum kami pelajar perubatan tahun 1 di Universiti Zagazig akan menduduki imtihan akhir...perghh...goyang2...tapi kene rilex....x boleh gelabah...diharapkan kwn2 yang lain pun begitu jugak....harap2 juga semua dah mantap dengan anatomy, physio, biochem n histology dalam kepale....tinngal nak keluarkan jer....

abes je exm nnt, apelagi kengkawan...boleh la kite bersuke ria...tp jgn lupe pada Allah juga yer...suke2 pun ada limitnye jgk...jgn sampai tinggal solat sume yer...

So, all the best kepada semua...hope kita semua sama-sama cemerlang dan dapat meneruskan pengajian kita di bumi Mesir ini...insya Allah...







All the Best semua..:)

Saturday, 17 April 2010

xnk pergi, tapi pergiiiii jugak..

"haa abu bakar...sekarang enta pulak...apa pandangan enta tentang s.c. kite nie..?..ana xnk jawapan positif..ana nak dgr yang negatif je..."

aduhh..negatif...??..haii Ustaz Abe nie...xkn nak aku ngaku kot yang memang selama ni aku x hepi je g s.c....aiseymen..pe aku nak ckp ni..??

"haa..cpt la...syahmi,ainol,syakir,najhan,wan,li sume dah...enta pula..salam td dah kasi negatif dah...tp ana nak lg negatif dari enta.."

"emmm...ana same je mcm yang laen ustaz...bukan ana x suke...tapi ustaz selalu buat lama sgt...so,jadi boring la.."

"ana nak laen dari yg laen...yang ni same mcm syahmi je..."

aahh sudah..aduh..ahhh...ngaku jela...

"emmm...ana memang x suke bile ade s.c. ni ustaz...bukan ana x suke...tapi ana rase agak tertekan...ana selalu mengeluh bile taw ade s.c....padahal s.c. ni bagus...ana bukan nak hipokrit...tapi memang betul...bila lagi ana nak belajar pasal agama?hukum hakam dalam Islam yang begitu lebar meluasnya kalau bukan dari usrah yang ustaz ketuai ini..."

haa kuar pun sume benda dari mulut aku..adoii..mati la aku ustaz marah....
aik??npe senyum jer ni?..pelik aku...dah negatif abes dah aku kritik...xkn senyum je kot....

"ustaz...walau macam mana pun ana cube mengelak, tapi ana x tau kenapa hati ini sendiri yang menyuruh pergi ustaz...saya jujur ustaz....saya x tau...saya x suka...tapi masih pergi..."

"itulah sebaik-baik hidayah Allah abu bakar"

dengan tenang dan senyuman di muka ustaz menjawab.

Ya Allah...insafnye aku....hmmm.....bersalahnye aku selame ni....teruk sangat rasenye diri ni sekarang...

ok....lepas ni aku akan cube sebaik mungkin untuk menyukai dan mendalami pembelajaran ilmu agama dalam s.c ni....syukran ustaz cz sedarkan ana....aku akn cube terbaik pasni walaupun aku tahu hari ni hari terakhir ahli s.c. aku berkumpul...

Aku bukan ape...kadang aku tension....ustaz abe selalu buat lame sgt...kang mule la...aku sampai je umah, sorry Eimad nyusahkan ko...kene dgr luahan hati aku....mule aku nyumpah2...tertangguh kerja aku sume...pastu mule aku ungkit...dah betol....aku tgk s.c. laen, tade la kerap n lame cam aku punye....

Allah itu Maha Penyayang....aku x tau kenapa, macam mana...aku still pergi s.c. jugak....biasenye, abes je s.c., aku kompom ckp ngan eimad,...argghhh...minggu dpn aku xnk pegi lagi....tapi last2 pergi jugak....ade tu dah ready nak belakon sakit dah....emmmm...pergi jugak last.....

bile aku pikir2 balik, mungkin hidayah telah diberikan oleh Allah supaya aku pergi...menghadiri majlis agama....majlis usrah...usrah yang amat dituntut zaman Rasulallah S.A.W. dahulu....Rasulallah sering mengadakan usrah bersama-sama para sahabat baginda...bercerite tentang Islam, agama, dan soal-soal lain yang berkaitan dengan hukum....Subhanallah....

sedar x sedar, insya Allah, sekali je s.c. aku x pergi...xnk pergi sgt kot time tu....tapi tula, klaka bile aku igt2 blk...mule2 punya la xnk pegi..pastu pergiiiii jugak...xnk pergi tapi pergiiiii jugak.. benda ni x wajib..tapi hati aku still suroh pergi jugak...Alhamdulillah...dah abes s.c. dah....ape2 pun, s.c. aku tetap yang terbaik...insya Allah...

Di sini, syukran ana tujukan khas buat Ustaz Abe diatas tunjuk ajar yang ustaz berikan selama ana berusrah bersama ustaz...Insya Allah, s.c. kite merupakan s.c. yang terbaik selagi dibawah bimbingan ustaz...

Syukran juga ana tujukan buat Dr. Hakim, naqib s.c. ana yang telah membimbing s.c. kita bersama-sama dengan ustaz abe...banyak memberikan selok-belok yang berguna dalam mendalami Islam ini secara syumul...Insya Allah ana akan cube mengubah perangai ana sedikit demi sedikit...Insya Allah...

And not to forget all my usrahmate...Ainol, Syahmi, Salam, Najhan, Syakir, Wan, Pali Ju, Fifi n last but not least, Amin....korg mmg best..insya Allah tahun dpn kite akan pergi lebih jauh lagi.. tahun ni kite g cairo n dumyat...Dumyat paling best cz sume kite complete..mne tau tahun dpn kite ajak ustaz, kite wat umrah same2...kompom gempak ar..hahah....:)


p/s: s.c. ni maksud die smart circle...nme lain bagi usrah...x boleh gune perkataan usrah tu sbb kat Mesir ni, kalo diorg dgr je usrah, kene tangkap la jwbnye....




Wednesday, 14 April 2010

tinggal kenangan jela kat sane...

salam kepada semua pembace....

dah seminggu x update blog ni....tibe2 malam ni terdetik hati nak usha sket..curik mase sket...poning gak palo den ni membaco jo kojo eyh....ahahaha...kompom kene gelak kalo abah bace....sori abah...den x pandai lg nk ckp noghori nie....parents pure negeri tapi anak2 ckp campur...ahahaha....tape2 ...slow....ali pun dah boleh berloghat xkan aku x boleh....

tadi, bace blog alia, salah sorg kwn aku gak time skolah rendah dulu...hahah...die wat pasal entri 2 org kwn sekolah rendah die dulu...Aku n Fatin...pic die amek time aku ngn fatin g jaulah ke Alex winter ritu...click sini..

bace2 entri alia,bnyk mengingatkan aku time mase kecik2 dulu...alahaaiii...rindunye...sampai ade benda yang aku sendiri pun dah terlupe....hahah...

bace punye bce, sampai 1 part nih....zubat carry aku naek basikal?..hahah...igt2 balik, haa'ahh...time tu blk dari training sukan....

zubat ngn alia biase blk jln kaki...tah mcm mne tah zubat suwoh aku carry time tu..aku ckp ar die berat...die pun pe lagi, suwoh aku turun n die carry aku cz time tu basikal aku ade tempat dok blakang....hahahha...klaka gile bile igt2 blk...(rin,ni mse kecik dulu k..:))...skang zubat pun dah tunang ngan Megat...tinggal nak diijab kabulkan je...Megat kat Yemen skang...aku doakan korg berdua bahagia dan selamat hingga ke anak cucu yek...:)..


thnx alia cz bnyk mengingatkan aku time zaman dulu....rindu gile rasenye nak jadi kecik balik...kalo la sume dpt jumpe blk,mst bnyk gile cerite kuar...


ade sekali tu time form 4, aku jumpe ailin ngan fatin...mmg x rancang...sepatutnye kuar ngan Fatin jer...ntah mcm mne tah, aku kasi idea jumpa Ailin...cz umah Ailin kat wangsa maju je...so senang la kalo nek putra jer...gile arhhh...bayangkan jela, bape lame dah x jumpe....pastu dulu sume rapat...macam2 cerite kuar....kitorg dah jadi cam bdk drjah 6 balik dah kat Mcd Alpha Angel time tu...huahuahuha..





next after abes spm, thnx sgt2 to Akmal n Syakirin coz dtg umah aku kat gombak, den teros folow diorg balik ipoh...WOOOO...Ipoh!!!..selepas 6 tahun, aku kembali....tmpat aku membesar...sonok gile bile round2 balik tempat yg korg slalu lpk, kayuh basikal ngn mmb2...rindu gile time tu...pastu g sekolah lame kitorg, Sekolah Kebangsaan Seri Ampang.waaa..dah bnyk brubah dah sekolah ni...dah terpilih jd cluster school pun....hebat2...sempat gak jumpa Teacher Zarina, teacher B.I. aku dulu...garang woo dulu...kalo x siap bi,haaa, abes la korg...best la jumpa teacher cz agak baik ngn die dulu...tuisyen ngan die sume...mcm2 advice la kitorg dpt time tu..hehehe...sonok2...:)...too
akmal,syak,sayed,haidar,muiz n farid
...thnx korg sumer time tuh...sgt2 njoy...

mmg kalo kite igt balik kenangan2 lame tu,sgt seronok...yela...mne x nye...aku sendiri dulu membesar kat Ipoh...zaman kanak2 aku kat sane..rindu gile wohh....12 tahun aku kat ipoh..sekali pindah KL...pe bleh buat...tinggal kenangan jela kat sane....

bile dah jd budak u ni..haiihh...belaja je ari2...pastu assgnment...makin besar, makin bnyk tanggungjawab ni....kerja pun bertambah2....maybe kenangan2 tu sedikit sebanyak dah pudar dari ingatan....yela...mne de mase lagi nk pikir benda2 tu lg...aku ni je yg gilo...dok igt2...tp nk wat cmne an...best wooo kecik2 dulu....

dats y,aku nak sgt2 jumpa teman2 sepermainan aku dulu...kawan2 sekolah rendah aku... aku mmg dah rancang lame dah nak wat reunion kami sumer..dgn support mmb2 ipohku,berdoa sgt benda ni berjaya...walaupun alia n ramzi dah kompom ngn aku x dpt dtg dah,emmm...agak x syok tapi hope2 ade hikmah disebaliknye....insya Allah...

n dlm mase yang same,hope2 ibu kasi aku dok ipoh lame sikit kali ni...takot gak kalo2 ibu x kasi sebenarnye....hehhe....ibu and abah...izinkanlah saye pergi ipoh jap ye nnt...nak jmpe kwn2 lame....:))










:)

Saturday, 10 April 2010

sikit je lagi...

Alhamdulillah...abes pun upper limb aku mlm ni...harap2 semua yg aku bce td melekat dlam pale otak nih...

aik?baru upper limb??..

jap2...pikir2 balik,mampos den!!...ade lg thorax, abdomen , pelvis x setel lg...adoiii....
thorax bley ar makn...tu yg abdomen tu..tmpt perut korg, buah pinggang korg....haiiihhh..
bnyk gileee!!!..relation lagi..ooppss!!ni baru ANATOMY!!!...ahhh..lantak ar..pasang lagu Awie lg best....Weh Abu pale hot ko nk lyn lagu awie time2 cmni....??alaaa..nk rilek jap je pun....

hmmm..slow2 man...mst bleh punye..insya Allah...setakat arini, ok la progress...
Biochem insya Allah...Physioooo...haaaaaa!!!..ibuuu!!!!...mcm mne ni??

time2 ni, slalu igt kat ibu ngn abah...

ibu...susahnye medic ni.....susah sgt.....

abah....hmmm...tapela..abu bakar cube sebaek mungkin...mne bleh patah blk an...

kite tgk jela first year ni....hope2 tercapai la impian..

Jayyid Jidan...mumtaz tu,..emmm..cam tinggi sgt..x berani nk target tinggi...boleh je nak dpt Mumtaz ni..tp kite kene sedar diri kite sendiri la...

Baru2 ni aku jumpa Wan Ahmad Hafizi...slah seorang kwn sekolah rendah aku yg turut belajar medic kat Mesir ni..Wan sgt hebat..sgt admire die..Wan salah seorang pelajar first year tahun lepas from University of Cairo yg dpt Mumtaz...:))..congratz Wan...die sekarang salah seorang AJK Perubatan Pusat...

last jumpe wan mse aku g jalan2 kat ipoh..Akmal ngn Syakirin yg nwk aku blk ipoh time tu..syok gile bile borak2 blk psl sekolah rendah..pasal zubat ngn megat...alia ngn ramzi..hahah..beshh3..
sambil2 tu, aku tny ar Wan pe rahsia Mumtaz die...



Wan ckp ngn aku, jagela 3 bnd yg sgt penting dlm kehidupan kite ni x kire kat mana kite berada...lebih2 lg kat Mesir ni sbb keberkatan Bumi Mesir ni....hanya Allah sahaja yg tahu...

"ko jage hubungan ko dgn Allah..tu yang paling penting sekali.., x lupa juga Nabi Muhammad S.A.W..."

"next parents ko...selalu la tnye khabar diorang...kalo x kerana diorang, ko xkan berjaya Abu.."

"last sekali...kawan2 sekeliling ko..jage la pergaulan ko,percakapan tu paling penting.."

Thnx 4 the nice advice my dear fren...hmmm...insya Allah semua yg Wan pesan aku akn jage..

tp persoalan yg bermain kat minda aku time tu, soal kwn2 kat sini...bukan aku x suke..jauh sekali membenci diorang coz aku tahu,diorang pun ade hati dan perasaan...tp apakan daya hatiku ini..perangai ade sorg budak tu..Ya Allah...aku rase Tuhan je yg tahu mcm mne meluat aku tgk die...

lg sorg pulak,walaupun x belajar sekuliah ngn aku, tp kalo jmp aku je,..asal weh?? ko pandang aku asyik x puas hati je..??ko bajet ko dah hafal bnyk2 ayat Al-Quran tu ko boleh pandang serong sesuke hati ko ke haa???..
aku berani menjerit dlm hati jela...x mmpu aku nk berdepan...biar la...org ckp,saba jela..

bila kenangkn blk pe yg Wan ckp kat aku beberapa hari lps..hmmm..yela..kite ni sume lemah..aku rase, biar aku jela yg ngalah...x salah pun aku rase kalo aku mnx maaf ngn diorang...
insya Allah aku ikhlaskan hati aku sendiri....

Aku harap, aku dpt redakan hati aku ni...hope2, aku xnk lg la benci2 org lg pasni...yela..sape je kite nk benci org...diorg pun hamba Allah jugak...boleh jd aku nk benci diorang sesuke hati aku..biar ar diorg ngn dunia diorg, aku ngn dunia aku sendiri...

Sabar...sabar yang memainkan peranan sekarang...nak dpt Jayyid Jidan an..kena la korban sikit...eh2!!..bukan korban tp kite mmg kene bersabar pun dgn semua perkara..sabar lg bagos dari teros membenci ...Thnx Wan cz dah sedarkan aku...

Sikit je lagi...sabar ye Abu Bakar....sikit lg, abes exm..pastu,...ehem2..airport menanti...ahhh.. xsaba gile aku......;)




Thursday, 8 April 2010

Actually,your pleura had streched too much..

"weh burn ko g class Dr. Joseph x?.."

alamak..class Dr.Joseph ke pasni...aisehh..lemah2...

"Dr. Joseph?..emm..pegi ar..weh Safwan..japg gerak ar..nak abeskn jar left lung ni..tunggu aku jap.."

"pale pungguk hang..dah kui 1 kot.."

"yeke??k2..jom gerak..eimad mne?."

"die dah gerak dulu ngn marzuq.."

aku pun gerak ngn safwan g class Dr. Joseph...Dr. Joseph ni class die bukan la nk ckp pe..aku mmg faham sungguh kalo class die...tapi slacknye, class die crowded sgt..ngn environment class lg..berhabuk lg...bukan la aku ni cerewet tp x selese...bnd2 ni yg membuatkn ramai budak mls g class die kot..

tapi disebabkn anatomy theory dah abes,so,aku kene ar tumpukan kat practical lak..2 class lagi aku rase boleh abes...

Ckp pasal Dr. Joseph ni, ade la sikit story yg aku nk kongsi psl die ni..k camni....baru2 ni aku sakit..sakit mcm mencucuk2 kat bahagian dada aku...takut la gak an...so,aku pun mnx la eimad teman aku g hospital 1 hari ni..hari Khamis...x taw nk g hospital mne, aku kol haikal...haikal ckp,g je Mustasyfa Salam..oryte...gerakla kitorg naek teksi...

"eh mad...ni cam hospital christian jer?"

"bedal sudah...doktor gak.."

aiseymen...cuak gile seyh hospital ni...bnyk lorong2 gelap..aik..asal makcik2 cleaner ni pandang aku semacam je?pgg gunting besar lak tuh..ehh2..pakcik tu pegang tangan org laaa..perghh die campak je atas kerusi tgn tu.....

gile...mne x psycho wehh!!...

ahhh..naseb arh..pe nk jd pun jd la..janji aku check dada aku yg makin mencucuk ni...aduhh..aku mmg dah x sdp ati dah ni...mau nye doktor die x best ker...kene marah2 ker..yela..org arab an..diorg ni,bukannye leh caye sgt...mampos aku...aku pun tnggu la dlm bilik doktor ni...

"mne doktor ni mad ?x dtg lg ni...?"

"japg dtg la tu.ko lek bleh x?"

"ehh??what r u guys doing here??"

Aikk..?cam kenal je surare ni....

"Dr. Joseph???..what r u doing here..??"..

"i work here...my part time job.."

terkejut gilo den..Dr.Joseph rupenye..tapi..npe die kat sini..?

a'ahh...lumpy gile aku ni...aku lupe Dr.Joseph christian....logik la die keje sini...

waaaa...lege sket ati aku..:))..lecturer aku sendiri rawat ak..best2...tade la aku cuak sgt an..lege gile arhh...


"actually ur pleura had strecth too much...due to the cold wheather..n r u cough lately?"

"yess doctor.."

"there...thats y u feel pain at ur chest region.."

oooo...sejuk sgt rupenye..sejuk nyebabkan pleura ngecut...pastu aku batok2 teruk lg..bile batok, ngembang plak pleura ni...patut la aku sakit...fuhh..lega sikit...aku pikir area2 heart ke..lung ke..
Alhamdulillah...tade pape2..:)

adoiii...kene inject sepam kat punggung...kebas2..tapi ok skit rase..tade la rase2 mencucuk2 lg..

"take this medicine and have a rest for 2 days...ok?"

"thnx doctor.."

orite..leh ar aku balik rehat pasni...xyah g class pasni..yess2..

"but make sure i see u at class this evening ok.."

alamak..de class die gak rupenye ptg ni...a'ah..khamis...practical anatomy..aiseymen..
baru nk rehat..ecehh...padahal nk ponteng..tade lah..aku bukan muke ponteng wehh..tol x?..:)

ahaha..yela2 Dr.Joseph..jgn riso..aku g class ko...pape pun,thnx coz dah rawat aku...best gile pengalaman ni aku rase...lecturer korg sendiri rawat korg..

k guys..:)




















Tuesday, 6 April 2010

Anak ibu mesti boleh punya

"Bu,betol ker nak org g Mesir ni?org macam takut jer"

"Pe la kene ko ni Kar.Pegi la.Ibu tau ko mst boleh punye.Ko kan anak ibu".

aku tergelak sendiri.ibu mmg selalu keluarkan kata2 sebegitu didepan anak2nya.tapi kadang2 terpikir jugak aku,betul jugak apa yang dikatakan ibu.Anak2nya insya Allah setakat ni yang terbaik la.Alhamdulillah.

"aduh...betul ke nak pegi ni..angah pegi sorg dah la..aku tamo pegi..hmmm.."

kalo sambung je kat u Malaysia ni ok je kot.macam kawan2 aku yg laen.Engineering elektrik industri.abah yang cadangkan letak pilihan tu dalam pemilihan kos dulu.abah cakap kos tu ok n gempak jugak la..hmmm..aku rase ok je kot course tu sungguh pun aku student hayat kat matrik dulu.

tapi mane aku nak kerja nnt?katenye cam susah je kalo kite nak carik kerje skang ni kat Malaysia..mmg la kalo aku amek medic ni,Insya Allah.didepan namaku nnt dah ade title Dr dah...

sape x bangga weh..tapi medic ssh..sgt ssh...6 tahun pulak tu..arghhhhh..lame la camni aku kene tinggalkan Malaysia...

lagi 1..buah ati aku camne?aduhai..nak nanges je rase..tapi xkn psl buah hati je aku xnk pergi..?hmmm..

pikir abu pikir..buat pilihan yang terbaik..mase depan ko jgk yg senang nnt ngeng..

Aduuuhaii....patot ke aku pergi?layak ke aku?mampukah aku?..

hmmm..Ya Allah..dilemmanye aku..bantulah hambamu ini Ya Allah Ya Rabbul Jalil..

"Bu,Kar xmo pegi la.Nak sambung Malaysia jela."

berubah teros muke ibu time tu..aiseymen..mampos aku..aku dah lukekan hati ibu!!

"ok2 abu bakar pegi.joke je td.."

fuhh!!!nasib baek sempat cover..

"Kar..pegila kar..nnt ko dapat jd doktor..ko senang..ibu ngn abah lg sng kar.."

"Abah ko dah sujud syukur dah ngenangkan nak jugak ko pergi..gembira dia..belajar leklok kar..ibu tau ssh..tp mcm abah ko selalu ckp,mane ade benda senang dalam dunia ni.."

"emm..tapi bu.."

"dah2..urusan belanja ko dgn angah, ko jgn bimbang..ibu ngn abah kat sini akan urus semua..ibu tau ko kat sane ngn angah buat la yg terbaik..ibu tau..Anak ibu mesti boleh punya.."

melebar senyum ibu..Insya Allah bu..aku akan cuba buat yang terbaik demi mse depan aku sendiri...



:))

Sunday, 4 April 2010

Defense of The Ancient

salam semua...:)

tibe2 je tergerak hati nak cerite psl bendeni...tau x korg pe bnd Defense of The Ancient ni?
haaa...sgt klaka la yer kalo fanatik DOTA tp x tau meaning die..haha..jgn main2..ade je deme2 kat luar tu x taw meaning dota...so,nak cerite la kat sini kan..aku punye la tension gile tgk mmb aku time kat matrik dulu maen game ni...hari2 maen weh...rest clas kjp pun maen...mlm2 xyah cakap ar kan...aku pelek ar?addict sgt ke mendalah ni??merosakkn dak2 lg ade la...ade sanggup ponteng class pun ade ok kalo psl DoTa ni..tp aku rase bkn dota je...bnyk je game len yg addicted nk mmpos..

haha...tergelak bile igt blk..actually,bnd ni yg menarik minat aku nk tulis entri ni..cmni cerite die...td bce blog Nad...sje usha2 entri mule2 die dulu..yela..carik ilham an..pakndak pun ckp,tgk2 blog org..ok aku folow...usha entri mule2 nad..
hahaHAHAahahahHaha

tergelak gile la aku bce weh...Dr.Bukhari ngn Dr.Fathir pun gile DOTA rupenye....mne x aku gelak gile...haha..fathir2..musyrif aku mule2 dtg tu...haha...klaka gile kot aku bile taw Fathir ni gile dota lak..hahah..Dr. Bukh??ahahaha...lg la ana gelak..ma'alisy Dr..:)..ana x niat..ekekeke..tp hope2 skang sume tu dah berlalu la yek...game Dota sgt addicted gile weyh...haha..

N aku pun skang dah terblaja men game ni..haha..thnx to Eimad ajar aku..sonok gak la act game ni....berpikir man berpikir...:))..rekrut2 aku yg len,haha..Eimad,Marzuq,Pa'an,Yap...the master of Dota dlm rekrut kami ni, Hasyif The Beastmaster n Syafiq The Rikimaru..huahuahuaua...korg suke mmg best la...fun gile maen...gado la..emo la...ngutuk la...hahah...syiokk2..

So,pape pun,skang ni sume tu dah berlalu juge...final man final...hehe...target gile nk dpt gempak ni,,,dpt potong Nad pun jd la..ehehe(sowi Nad)kui3...kalo dpt la pe yg kite nak, alahai..syukur sgt kepada Tuhan Yang Maha Esa..amin..:))

tu jela cerite aku rini..n aku pun on the way nk g men dotA jap ni..hahah..aku pun dah teraddict act..haha..tape2..insya Allah leh control...release tension sket before exam ni..eceh..hahah..k2..Marzuq pun dah calling2..ngamok gak dak tu kang...

k guys..:)


Saturday, 3 April 2010

Alex ohh Alex

Salam sekali lg kpd semua pembace..:)

entri ni sje je buat cz nk ltk pic mse g berjaln kat Iskandariah or lebey glamour ngn nme Alexandria..kitorg kat sini lg sng pngl Alex je,lebeh kurang 250 kilo dari city cairo...mmg sonok g alex ni psl bandr die mmg sgt3 cantik..mmg cantik abes..beze gile ngn tmpt2 laen kat Mesir ni..kompom sonok ar mmb aku CASTELLO yg blaja kat Alex ni...walaupun kos hidup die kat sini mmg mahal gile ,tp njoy ar dok sini..MMg bnyk gile tmpt2 menarik kat Alex ni..bnyk lg yg aku x g lg tp tape la..insya Allah..6 tahun dok sini,xkn xnk g lg kot an?
haha..k2..so,kat bwh ni sume pic2 aku kat alex..mule2 g ngn jaulah ustaz2 DPM..second time lak bwk angah,biha n fatin..
njoy..:)





Jaulah dengan Dewan Perwakilan Malaysia Zagazig
baru 2 minggu sampai Mesir..:))


sampai2 je Alex,kitorg tros ke Qaitbay ni..salah satu kota kubu yg feymes kat mesir ni..



laut alex..eceh..sje tayang muke sket..kire lps je laut nun,Europe la beb..ahaha




Next kitorg g makam Nabi Danial A.S..ni Masjid Nabi Danial..


Aku ngn Mukmin kat tangga nk turun g tgk makam Nabi Danial..


El Nabi Danial street..aku kanan aku Ustaz Akramin n kiri aku Ustaz Amir..
sebelah ustaz amir,Ustaz Zul..die dah abes stdy dah...


haaa..ni la die kebanggaan org Alex ni...Library Alexandria
or nme die Bibliotheqa Alexandria..smrat an??:)


Bibilotheqa Alexandria..x tipu ar..mmg lawa gile library diorg..
pnoh ngn tourist..ahaha



Ruang atas library..total sume skali 6 tingkat x salah aku...





Alex time winter break ..:)


ponek seyh.. jalan jo kojo:))


Ainol ngn Eimad bergambar...Nik tlg amek..Amir jd hensem kejap..:)


Biha Fatin Angah...aku x igt pe nme istana blakang tuh..tp cantek aar..
huaaaa!!

Angah n Fatin..kuar mkn...:)



Sekali lg ke Bibliotheqa terkenal...Munirah nganga smpai kuar library..
huahuahua:))


Alam Shah eX-student!!..ahah..ni la Castello or nme sebenar beliau,
Syafiq Nordin..heheh..Eimad dah mcm Ancelotti dah..hahah:))


Ainol n Eimad...:))


last destination kitorg,Qala'ah Salahuddin..:))
dlm gmb: Azzuar,Marzuq,Ainol,Amir,Nik n Hassan...


so,setel la jln kat Alex...pasni mayb g lg kot coz mmg best gile arh jln2 kat sini..lgpun,beze gile ngn tmpt kitorg kat Zagazig..ehehe..mmg la,kampung je pun tmpt kitorg kalo nk banding ngn bandar besar alex an...

terime kasih bnyk2 diucapkan to mmbr Ainol,Bo..thnx Bo cz jd musyrif kitorg!!..n also to Castello,pasni aku tido umah ko plak k buddy..:))

k guys..:))


Friday, 2 April 2010

anak ajaib or anak ....

salam kpd semua pembace...ehemm..

Hari ni aku terjumpe 1 bnd yg..hmm..x tau ar nk ckp cmne tp cerite die cmni...

act arini blk clas awl sket..bkn xnk pegi clas bi tp ptg ni de kursus adobe sket...nk kene masak untk ahli bait lg..cehh..mcm2 la alasan ko labu..xnk g clas bi ckp jela..haha..
so blk je dari clas td,cam biase ar tros bkk fb jap..usha de bnd2 penting sket..eceh..penting abs...haha..nk jdkn citer,sorg kwn skolah rendah aku, eda or aku lg biase pngl zubat je,tag kn aku kat 1 video ni..title die anak ajaib..ermm..cam best je an..so,aku pun play la..skaali...jeng jeng...WOW!!amazing gile weh..tp pale hotak die amzing..cam jubo je aku tgk video tu...pela nk jd ngn bdk zaman skang...baru 3 or 4 tahun dah pandai..ak pun tgh pikir lg smpi skang..dari mne la bdk ni blaja bnd ni..cam x logik pun ade..tp xkn la..mmg real gile bai...kalo skang ni dah cmni,besar nnt..haihhh...so,kpd semua pembce,pikir2knlah pe yg terbaek untk diri kite sendiri k..


credit to Siti Zubaidah Othman for sharing dis video with me...:)
sowi dowh terbalik..

video